Neem de proef op de som
 
  • 27-01-2020-
  • door Rob-

Spraak naar tekst Efficiënter werken met spraakgestuurd schrijven

 

Zet je ideeën om van spraak naar tekst

Produceer je veel rapporten of zit je boordevol inspiratie voor blogs of artikelen? En heb je weinig tijd om alles op papier te zetten? Dan is onze gouden tip: benut de mogelijkheden van spraakgestuurd schrijven.

Stel je voor: je hebt een belangrijke meeting gehad en wil graag je gedachten daarover noteren, maar moet direct in de auto stappen en door naar een volgende afspraak. Dan is spraakgestuurd typen een uitkomst. Hiermee zet je eenvoudig spraak naar tekst om. Zo maak je handig gebruik van je tijd: je mobiel heb je altijd bij de hand. Op een later moment kun je het (laten) uitwerken.

Spraak naar tekst voor marketingdoelen

Je kunt spraakgestuurd schrijven dus gebruiken om eenvoudig wat snelle aantekeningen voor jezelf en collega’s te maken. Daarnaast kun je spraaktechnologie inzetten voor marketingdoeleinden. Want zo kun je input aanleveren aan je collega’s van de afdeling marketing zonder dat je jezelf de druk oplegt om direct de juiste woorden te schrijven.

Ook als je samenwerkt met externe bureaus is dit een efficiënte methode. Je spreekt het in, een slimme tool zet het om van spraak naar tekst en je verzendt deze informatie op een moment dat het je uitkomt.

 

Tips: handige software

Er zijn verschillende apps die spraakopnames voor je omzetten in tekst. De meest toegankelijke en gratis tools staan waarschijnlijk al op je telefoon, tablet of laptop. Je kunt dus direct van start. We geven je graag enkele tips voor de beste ‘spraak naar tekst’-tools.

1. Mobiel of tablet - Android en Apple

Heb je een vrij nieuwe Android-telefoon, dan staat er een standaard dictafoon-teken in je toetsenbord. Open een notitieapp zoals Keep, druk op het icoon en spreek je verhaal in. Leestekens kun je direct toevoegen door die in te spreken. Maar je kunt er ook voor kiezen om de tekst achteraf handmatig te bewerken. Zie je het opname-icoon niet terug? Download dan het speciale Gboard Google-toetsenbord voordat je aan de slag gaat met omzetten van spraak naar tekst.

Ook Apple heeft een dicteerfunctie in het toetsenbord. Open de notities-app, doe je verhaal en de software zet je spraak naar tekst om.

2. Laptop of pc

Je telefoon is ideaal om tekst in te spreken als je onderweg bent. Heb je bijvoorbeeld een kantoor voor jezelf, dan is het natuurlijk ook mogelijk om je laptop of pc voor spraakopnames te gebruiken. Werk je met Apple? Dan heb je standaard een tool waarmee je spraak naar tekst omzet. Ga naar instellingen - algemeen - toetsenbord, klik op de microfoon en spreek je verhaal in. Heb je een andere laptop of pc, dan kun je via de Chrome-browser in Google Docs inspreken. En heb je een Office 365-abonnement, dan kun je via de dicteerfunctie in Word spraak naar tekst omzetten.

Tekst verder uitwerken?

Je zult zien: deze inspreektechniek scheelt je tijd. De tijd die je bespaart doordat de software spraak naar tekst omzet, kun je benutten om de tekst verder uit te werken. Of je kunt die uitwerking uitbesteden. We helpen je hier graag bij, óók met vertaling vanuit het Engels naar het Nederlands en vice versa. Plan een afspraak met ons in.

 

Proefopdracht

Zakelijke schrijfuitdaging? Neem de proef op de som en laat Vigor & Zest je helpen.