Ik wil nú resultaat
 
 • 05-05-2019-
 • door Lotte-

Zillenial-proof vacature? Volg de checklist

 

Generatie Z en de millenials

Er gaapt een generatiekloof tussen de mensen die vacatureteksten opstellen en de zo gezochte ‘young potentials’. Alleen het woord al: young potential. Dat is zó jaren negentig. Ontdek mijn checklist voor ‘Zillenial-proof’-vacatures. 

De millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995. Generatie Z tussen 1995 en 2010. Deze generaties verschillen, toch zijn er ook overeenkomsten. In een vacature zien ze graag klare taal. Overzicht. Echte voorbeelden. Is uw vacature al Zillenial-proof?

Ben ik duidelijk over het werk? J/N

Deze generaties zijn mediawijs. Ze houden niet van reclamepraatjes en vaagtaal. Dus zoekt u een ‘spin-in-het-web met can-do mentaliteit’? Stop met zoeken! Vraag liever om een collega die ‘dagelijks de meeting samenvat in een helder rapport’. Wel zo duidelijk.

Ben ik helder over het salaris? J/N

Wees concreet over het salaris. Want voor generatie Z is (veel) geld verdienen heel belangrijk. En millenials verwachten duidelijkheid. Schrijf dus niet: je krijgt een marktconform salaris. En wel: je verdient 2500 euro bruto per maand (o.b.v. een 32-urige werkweek).

Geef ik echte voorbeelden? J/N

Deze generaties vertrouwen op het oordeel van peers en influencers. Het is daarbij geen punt als de mening afkomstig is van een commerciële partij, als dit maar transparant is. Dus geen geacteerde bedrijfsvideo of 'neppe' testimonial, maar echte voorbeelden. Denk aan:

 • een video-opname van een werkdag
 • een persoonlijk LinkedIn-bericht door een collega
 • een fotosafari op de afdeling

Vooral de millenials kiezen massaal voor meer werkplezier. Straal dit uit in echte berichten door collega’s.

Bied ik overzicht? J/N

De Zillenial wil uw vacaturetekst in één oogopslag overzien, op zijn telefoon. Schrijf dus in korte zinnen en alinea’s. Gebruik tussenkopjes en opsommingen. Kies voor een duidelijke structuur, zoals:

 1. Functietitel
 2. Intro met functie, standplaats en uren per week
 3. Opsomming wat ‘we bieden’
 4. Opsomming van ‘de werkzaamheden’
 5. Opsomming wie ‘we zoeken’
 6. Direct solliciteren
 7. Contact

Uiteraard is een lange tekst beter voor Google. Dus als dit belangrijk voor u is, voegt u extra woorden toe. Volg dan de bovenstaande structuur en voeg daaronder meer alinea’s toe met aanvullende informatie.

En nu... aan de slag!

Volg deze tips in uw vacatureteksten. Of neem contact op met Vigor & Zest voor contentontwikkeling, advies of training. De Zillennials zullen u dankbaar zijn.

Inspiratiesessie

Vertel ons uw zakelijke uitdaging. Tijdens een inspiratiesessie ontrafelen we uw vraagstuk. Vervolgens komen we met een doordacht plan van aanpak. Daarin richten we ons maar op één ding: resultaat voor u en uw organisatie.